{ "title": "Otoimmün Hemolitik Anemi", "image": "https://www.anemi.gen.tr/images/otoimmun-hemolotik-anemi.jpg", "date": "19.01.2024 16:39:55", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Otoimmün Hemolitik Anemi, Çoğunlukla orta yaş grubunda oluşan bu anemi türü kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların normal kan dolaşımını tamamlamadan yıkıma uğraması durumudur. Bu durum kanda yeterli miktarda bulunması gereken alyuvarların sayısının bulunması gerekenden çok daha az olduğu anlamına gelir. Otoimmün hemolitik anemi, kırmızı kan hücrelerinin birçok hastalık, durum ve faktörler nedeniyle yıkımının artması neticesinde gelişir. Bu anemi türü çoğunlukla tedavi edilebilir ve kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır. Hastalığın hafif seyirde devam etmesi durumunda hastalık hiçbir tedavi yöntemi gerektirmeyebilir. Ağır geçirilen otoimmün hemolitik anemi hastalığının ise mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Çünkü otoimmün hemolitik anemi oldukça ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliği ve kalp büyümesi gibi oldukça ciddi sağlık problemlerine ve hatta ölümlere bile neden olabilir. Bu kansızlık türünün kalıtsal şekilde olduğu durumlarda hastalık ömür boyu sürebilir. Kalıtsal hastalığı olan kişilerin devamlı olarak tedavi görmeleri gerekir. Ancak otoimmün hemolitik aneminin edinsel tipte olanlarında hastalığın nedenleri bulunup tedavi edildiği takdirde hastalarda tamamen iyileşme görülebilir.

Otoimmün hemolitik anemi belirtileri nelerdir?
Otoimmün hemolitik anemi neden olur?
Otoimmün hemolitik anemi tanısı nasıl konulur?

Otoimmün hemolitik aneminin tanısı kan hastalıkları uzmanları yani hematologlar tarafından tıbbi ve aile geçmişi araştırılarak, fizik muayenelerde edinilen bulgularla, hastaya yapılan tahliller ve tetkikler neticesinde konulabilir. Yapılan testler fizik muayenede edinilen bulguların netleşmesi, otoimmün hemolitik aneminin derecesinin ve nedeninin değerlendirilmesi için yapılır.

Otoimmün hemolitik anemi tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tedavisindeki amaç vücuttaki alyuvar azalmasını durdurmak, alyuvar sayısını normal düzeye getirmek ve bu hastalığın altında yatan nedenleri tedavi etmektir. Tedavi yöntemleri hastalığın derecesine ve nedenine göre değişebilir. Otoimmün hemolitik anemi tedavisinde en etkili yöntem kortizon ilaçlarıdır. Kortizon ilaçlarından fayda sağlanmadığı durumlarda ya da sürekli ortaya çıkan ve uzun süre kortizon kullanması gerekli olan kişilere splenektomi yapılabilir. Otoimmün hemolitik anemi tedavisinde hastalığı ağır ve ölümcül olan hastalara kan nakli yapılabilir. Eğer otoimmün hemolitik aneminin sebebi hastanın dalağının büyümesi ya da dalağın alyuvar miktarını azaltmasından kaynaklanıyor ise bu durumda hastanın dalağının ameliyat ile alınması gerekebilir. Otoimmün hemolitik anemi hastaları aynı zamanda soğuk ortamlardan sakınıp vücuttaki alyuvar azalmasını önlemek amacıyla ellerini ve kulaklarını soğuktan koruyarak tedaviye destek olabilirler.
" } ] }