{ "title": "Kansızlık Belirtileri", "image": "https://www.anemi.gen.tr/images/kansizlik-belirtileri(1).jpg", "date": "19.01.2024 08:51:35", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kansızlık belirtileri, Kansızlık Kanı oluşturan elementlerden olan alyuvarın kırmızı kan hücrelerinde eksik olmasına kansızlık adı verilir. Kansızlığın tıp dilindeki adı anemidir.

Kansızlık sıklıkla kadın ve çocuklarda görülür. Bunun nedeni ise yaşanan âdet kanamaları ve doğumlardır. Kansızlığın en belirgin belirtisi kişinin kendisini sürekli yorgun hissetmesidir. Yorgunluğun dışında soluk ten rengi, el ve ayakların soğuk olması da diğer belirtileri arasındadır. Kansızlığın farklı türleri vardır. Bu türlere bağlı olarak da insan vücudunda farklı belirtilere yol açar. Kansızlık belirtilerinin doğru bir şekilde gözlemlenebilmesi, geçici ya da uzun dönemli belirti olup olmadığının anlaşılabilmesi, kansızlık türlerinin iyi bilinmesi gerekir.

Demir eksikliğine bağlı yaşanan kansızlıkta vücutta bulunan kırmızı hücrelerin protein yaratabilmesi için demire ihtiyacı vardır. Demir eksikliğine bağlı kansızlık genellikle kronik kanamaların sonucunda meydana gelir. Kronik kanamalara örnek olarak burun, basur, mide, bağırsak, âdet kanamaları sayılabilir. Vücut bu aşırı kanamalar esnasında yüklü miktarda demir kaybeder. Bu kişilerde yiyeceklerin dışında toprak, mermer, kireç yeme isteği görülür. Ağız kenarında ve tırnaklarda çatlaklar görülür.

Tırnaklarda çatlakların yanı sıra şekil bozukluğu ve biçimsizlik de olabilir. Bu tür kansızlığın giderilebilmesi için kırmızı et, karaciğer, balık gibi hayvansal kaynaklı besinlerin ve C vitamini içeren içeceklerin tüketilmesi gerekir. Aplastik kansızlık grubunda vücutta bulunan kemik ilikleri kırmızı, beyaz gibi kan hücrelerinden yeterli miktarda üretemez. Genetik olarak da geçebilir. Vücudun kemik ilikleri kan hücrelerinden yeterli miktarda üretemez. Aplastik kansızlık kalıtımsaldır. Ailede kansızlık mevcutsa kişinin de kansızlık yaşama ihtimali o kadar yüksektir. Aplastik kansızlık yaşanan kişilerde deri altında kan lekeleri gözle görülür şekilde barizdir. Herhangi bir travma yaşanmamasına rağmen deride çürükler oluşur. Burun, ağız, rektum, vajina ve diş eti kanamaları sıklıkla görülür. Son aşama olarak ağız, gırtlak ve rektumla ilgili ülserler meydana gelir.

Folik asit eksikliğine bağlı oluşan kansızlıkta vücudun yeterli oranda kırmızı kan hücreleri yaratmak için folik aside ihtiyacı vardır. Folik asit olmaksızın kırmızı kan hücre üretimi düşer ve anemi ile sonuçlanır. Vücuda giren alkol folik asidin emilimini ve metabolizmasını engellediği için özellikle çok fazla alkol tüketen kişilerde görülür. Folik asit eksikliği B12 vitamini alınarak da engellenebilir. Folik asit eksikliğine bağlı kansızlık yaşanan kişilerde sıklıkla ishal görülür. Kişinin yaşadığı ishal 15 günden uzun sürmektedir. Kronikleşme derecesinde yaşanan ishal kısa bir süre sonra tekrar görülmektedir.

Tüm bunların yanı sıra kişide depresyon belirtileri olan halsizlik, enerji azlığı, normalden fazla ya da az uyuma, gözlenir. Hemolitik adı verilen kansızlık türünde vücudun doğal artık toplama metabolizmasının aniden kırmızı kan hücrelerini yok etmeye başladığında görülür. Kemik ilikleri, 10 kat daha fazla yeni kırmızı kan hücrelerini üreterek bunu telafi etmeye çalışır. Fakat zamanından önce gelişen bu küçük, şekilsiz hücrelerin ömrü çok kısadır. O nedenle vücut dokularına oksijeni taşımakta yetersiz kalırlar. Hemolitik kansızlık yaşanan kişilerde kan basıncında önemli bir düşüş yaşanır.

Yüksek ateşin yanı sıra vücutta titremeler yaşanır. İdrar koyu sarı renktedir. Dalağın genişlemesinden kaynaklı yaşanan aşırı ağrının yanı sıra sırt ve mide ağrısı çok yaygın belirtilerdir. Kötücül yani vitamin eksikliğinden kaynaklı kansızlıkta vitaminler arasında en öncü olanı B12 vitamin eksikliğidir. Kemik iliğinin kırmızı kan hücrelerini üretebilmesi için B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Genellikle hayvan ürünlerini tüketmeyen vejetaryanlarda görülür. Belirtiler arasında genellikle bacak, ayak ve el hareketlerde duyu kaybı, ağrıyan dil, ishal, ishale bağlı olarak ellerde ve ayaklarda ürperme, cilt derisinde yaşanan kararmalar görülür.

Sık olmamakla birlikte dilde ağrılar oluşur. Orak hücre kansızlık çeşidinde ise kırmızı kan hücreleri orak şeklini lmasından kaynaklıdır. Dalak, böbrek, beyin gibi organların kan damarlarından rahatça akamazlar. Bu organlara zarar vererek dokulara oksijen taşıyamaz durumuna gelirler. Belirtiler aniden oluşur. Göğüs ağrısı, ateş ve nefessizlik meydana gelir. Yaşanan ağrılar çok şiddetlidir.
" } ] }