{ "title": "Çocuklarda Kansızlık", "image": "https://www.anemi.gen.tr/images/cocuklarda-kansizlik.jpg", "date": "21.01.2024 17:04:08", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Çocuklarda Kansızlık, Tıp dilinde anemi olarak isimlendirilen kansızlık, alyuvarların vücuttaki sayısının çocuğun yaşına göre normal olan değer seviyesinin düşmesi neticesinde ortaya çıkan oldukça önemli bir rahatsızlıktır. Alyuvarların sayısının azalması neticesinde kanın taşıdığı oksijen miktarı ve vücut dokularına giden oksijen kapasitesi azalır. Bu durum da çocuklarda birçok belirtinin görülmesine neden olur ve kesinlikle ihmal edilmemesi ve tedavi edilmesi gereken ciddi bir durumdur. Günümüzde 0-1 yaş aralığında olan çocukların yaklaşık yarısında kansızlık problemi görülmektedir. Anne ve babaların önlem olmaması durumunda çocuklarda oluşan rahatsızlık ilerleyip tehlikeli durumlara sebep olabilmektedir.

Çocuklarda kansızlık belirtileri nelerdir?
Çocuklarda kansızlık neden olur?

Çocuklarda yaşanan kansızlık sorunu 3 temel nedenden kaynaklanmaktadır.
Çocuklarda kansızlık problemi genellikle bu maddelerin birinin veya birkaçının eksikliğinden ya da bozuk olmasından kaynaklanabilir. Çocukların 6 ay ve 2 yaş aralığında ve büyüme etkisinin aşırı hızlı geliştiği ergenlik dönemlerinde demir açısından oldukça düşük yiyecekleri tüketmesi neticesinde kansızlık problemi ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra çocuklarda kullanılan bazı ilaçlar alyuvarlardaki kan miktarının azalmasına neden olup kansızlığa sebep olabilir.

Çocuklarda en çok görülen kansızlık tipi

Çocuklarda en sık görülen kansızlık tipi demir eksikliği anemisidir. Bebeğin ilk 6 ay anne sütüyle beslenmesi demir eksikliği anemisi olan kansızlık tipini azaltır. Demir, yeşil sebzeler, kırmızı et ve baklagillerde yüksek oranda bulunur.

Çocuklarda kansızlık tedavisi nasıl yapılır?

Çocuklarda kansızlık tedavisi genellikle çocuğa ağızdan verilecek olan demir preparatları ile yapılır. Bu tedavi süresi yaklaşık 3 ay boyunca devam eder. Çocuklarda kansızlık tedavisindeki amaç, çocuğun ilk 2 ay hemoglobinin oranının yükseltilmesi ve 2. Aydan sonra ise demir depolarının doldurulmasıdır. Bu zaman diliminde çocukta demir yeteri miktarda depolanamaz ise tedavi süresi 1 yıla kadar uzayabilir. Kansızlık problemi yaşayan çocuklara sürekli olarak kan tahlilleri yaptırılmalıdır.

Çocukları kansızlıktan korunmak için neler yapılabilir?
" } ] }