{ "title": "Aşırı Kansızlık", "image": "https://www.anemi.gen.tr/images/asiri-kansizlik.jpg", "date": "20.01.2024 23:55:58", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Aşırı Kansızlık, pek çok farklı şekilde tanımlanan aşırı kansızlık, kırmızı kan hücrelerinin azalması ve fonksiyonlarını yitirmesi olarak tanımlanır. Tıpta ise anemi hastalığı olarak bilinir. Halk arasında kansızlık kanın azalması olarak bilinse de bu düşünce yanlıştır. Kan azalmaz ama kanın içinde bulunan bazı bileşenler azalabilir ve aşırı kansızlık ortaya çıkar.

Vücutta bulunan kanı oluşturan temel bileşenler dört tanedir. Bunlar; alyuvar, akyuvar, trombosit ve proteinlerdir. Kemik iliğinde üretilen milyonlarca kırmızı kan hücresi kana karışarak diğer kan hücreleri ile devir daim yaparlar. Kırmızı kan hücrelerinin içinde hemoglobin maddesi bulunur. Hemoglobinin en önemli görevi, solunum yolu ile alınan oksijeni organlara dağıtmaktır. İşte bu hemoglobin kimyasalının azalması sonucu aşırı kansızlık (Anemi) hastalığı ortaya çıkar. Hemoglobinin az olmasının da iki nedeni bulunur. Birincisi kırmızı kan hücrelerinin yeterli hemoglobin maddesine sahip olmamasıdır. Diğer neden ise üretilen kan hücrelerinde hemoglobin kimyasalının az bulunmasıdır.

Kansızlık belirtileri nelerdir?

Tüm organlar çalışmak için oksijene ihtiyaç duyar. Hemoglobinin görevi de organlara oksijen taşımak olduğu için kansızlık vücutta organların düzenli çalışmasını engeller. Kansızlığın birçok belirtisi olabilir. En önemli belirtileri şunlardır:
Kansızlık türleri

Aşırı kansızlığın birçok oluşma nedeni vardır. Şimdi de en önemli türlerini anlatmaya çalışacağız.
Kansızlığın tanısı nasıl konulur?

Tanı için basit bir kan testi ile hemoglobin değerleri öğrenilebilir. Bazı durumlarda ise belirtileri açıktır. Örneğin gebelik döneminde demir eksikliği olması açık bir tanıdır. Eğer aşırı kansızlıkdikkate alınmaz ise ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıkların en önemlileri lösemi, kanser, HIV ve lenfomadır.

Kansızlığın tedavisi nasıl yapılır?

Cerrahi açıdan B12 enjeksiyonu, demir eksikliği giderici ilaçlar ve bazı müdahaleler yapılarak kansızlık giderilebilir. Hastanın da cerrahi müdahaleler dışında alabileceği önlemler vardır. Hastalar, özellikle ıspanak, balık, kırmızı et gibi içinde demir bulunan yiyecekleri tercih etmelidirler. Demir alımından sonra içinde C vitamini bulunan meyveler tüketmek de yararlı olacaktır. Demir alımının fazlası da vücuda zarar verir. Bu nedenle doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilir.
" } ] }