{ "title": "Anemilerin Sınıflandırılması", "image": "https://www.anemi.gen.tr/images/Anemilerin-Siniflandirilmasi-16.jpg", "date": "20.01.2024 02:17:07", "author": "büşra arslan", "article": [ { "article": "Anemilerin Sınıflandırılması, Anemi, kandaki dokulara oksijen taşıyan alyuvarların içinde bulunan hemoglamin adı verilen bir proteindir. Demirse proteinin en önemli yapı taşıdır. Kandaki hemoglamin miktarının kişinin yaşına ve cinsiyetine göre olması gereken normal değerlerin en az seviyeye düşmesi durumuna denir. Anemi morfolajik olarak 3 grupta incelenir.

Normokrom normositer anemiler: bu anemi türlerinde sağlıklı bir insan da OEH (MCV) 80-95 mikron küp, OEHb (MCH) 28-38 mcmcg ve OEHbK(MCHC) %32-36 arlarında olur ve bu Normokrom normositler anemiler de kendi aralarında 3 dal da incelenir.
Hipokrom mikrositer anemiler: bu tür anemiler de eritrositler de yeterince hemoglobin yapılmaz. OEH 82 mükronküpün ve OEHbK %30'un altındadır. Bu dala giren anemilerin en önemlileri, talasemiler, demir eksikliği anemisi, sideroblastik anemiler, kuşun zehirlenmesiyle oluşan enimi ve bazı kronik enfeksiyon anemileri.

Makrositer anemi: bu alandaki anemiler de OEH 94 mikroküpün üstünde olup megaloplastik anemler ve kronik ciğer yetmezliğinde görülen anemi, bazı hemolitik anemileri kendi dalında inceler.

" } ] }