{ "title": "Anemi Testi", "image": "https://www.anemi.gen.tr/images/Anemi-Testi-66.jpg", "date": "21.01.2024 20:08:20", "author": "veysel gencol", "article": [ { "article": "Anemi Testi, kandaki hemoglobin miktarının yeterli olup olmadığını ölçen bir testtir. Kişinin vücut kitle indeksine göre kandaki hemoglobin sayısının yeterli olup olmadığını anlamamızı sağlar. Anemi testi birçok hastalığın tanısında da kullanılan bir yöntemdir. Hemoglobin sayımı yapılması vücuttaki kan hücrelerinin düşüşü veya artışı doktorun bilgi sahibi olmasını sağlar. Anemi testi günümüzde çok kolay yapılan tüm hastane ve sağlık ocaklarında testi yapılan bir tahlildir.

Anemi Testi Kimlere Yapılır

Anemi testi, genel olarak bir hastalığı bulunan kişiye doktor tavsiyesiyle yapılan bir testtir. Ancak bunun yanında çocuklara belirli aralıklarla yapılması faydalıdır Özellikle çocukların yılda bir ya da birkaç kez yapılması tavsiye edilmektedir. Bunun dışında yetişkinlere de arada bir hemoglobin sayılması faydalı olacaktır. Vücuttaki hemoglobin sayısı kişinin dış görünüşüyle ya da geçirdiği hastalılarla doğru orantılı değildir. İnsanlar geçirdiği birtakım hastalıların sebebini başka nedenlere bağlayabilirler. Ancak bu hastalıların sebepleri kandaki hemoglobin sayısının düşüklüğünden kaynaklı olabilir. Bu nedenle bu test kolay olduğu kadar önemli bir testtir.

Anemi Testi Nasıl Yapılır?

Anemi Testi, çok basit yapılan ve bu test için birkaç damla kanın yeterli olduğu bir testtir. Önceleri manuel olarak tek tek yapılan bu test günümüzde çok daha pratik yöntemlerle yapılmaktadır. Anemi genele kişilerde diş eti çekilmesi, kilo kaybı, tırnaklarda beyaz leke, göz beyazlarında sararma gibi şekillerde kendini gösterir. Bu belirtileri olan kişiler doktora başvurduklarında doktorlar kendilerinden tam kan sayımı ister. Tam kan sayımı içinde hemoglobin sayımı da yapılacaktır. Bu sayımlarda yetişkin bir insanın hemoglobin sayısı 12-14 olması gerekir. Bunun yanında hemotokrit sayımı da yapılır. Hemotokrit sayısınında 42-44 arası olması gerekir. 2 puanlık değer eksi ya da artı normal olarak kabul edilir. Ancak 5 değerden daha fazla olan durumlarda anemi teşhisi konabilir. Bu durumda hasta anemi ya da anemiye bağlı bir hastalık olursa doktor buna göre bir tedavi seçer. Bazı durumlarda kısa süreli tedaviler ile kurtulabilirler. Fakat Akdeniz anemisi olan hastalar için ömür boyu sürebilir.

Anemi Testi, yapıldıktan sonra anemi çıkan kişilerde uygun beslenme ve diyet faydalıdır. Anemi olan kişiler kandaki hemoglobin miktarını artıran kızılcık, brokoli, kırmızı et, kuru bakliyat tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
" } ] }